Mitä meidän kissat syö?

Tällä kertaa ajattelin tehdä postauksen missä kurkataan tämän talon nelijalkaisten kehruumoottoreiden kuppeihin. Ajattelin, että kirjoitetaan välillä kissoista, sillä niistä ei ole pitkään aikaan tullut kerrottua juuri mitään.

Furylle aka Pärtsille, Mörölle ja Mistylle kuuluupi ihan hyvää. Niiden elämisen arjessa ei mitään erikoista ole tapahtunut, joten tarinointi niiden osalta on jäänyt aika vähäiseksi. Nyt kummiskin ajattelin ottaa kissatkin puheenaiheeksi, onhan tämä blogi kaikista talon eläimistä kertova. :)

Meillä kaikki 3-kissaa syövät raakaruokaa. Raakaruokintaa lähdin kokeilemaan siitä syystä, kun Mörön maha ei näyttänyt sietävän mitään nappulaa, ei mitään. Tuolle katille kokeiltiin kaikki mahdollinen markkinoiden lihaisimmasta herkkävatsaiseen nappulaan ja aina sillä vaan vatsa meni löysälle ja ulosteet olivat jäätävän kokoisia ja haisi kuolemalle. Mistyllä taasen rähmi silmät toisinaan, Pärde raahasi aina ahteriaan lattiaan. Ainoa nappula mitä ei lähdetty kokeilemaan oli eläinlääkärien hunajaa maksavat nappulat. Päätin lähteä sen sijaan kokeilemaan raakaruokintaa, sillä se tuli eläinlääkärien ruokia edullisemmaksi vaikka on toki kalliimpaa, kuin syöttäisi pelkkää nappulaa - ja toisinaan haastavaa...

Mörön kanssa ei käyty lääkärissä kokeissa testaamassa mikä sillä voisi olla, mitä nyt neitistä olen paljon lukenut, niin on ilmeisesti melko yleistä, että kissoilla saattaa olla ruuansulatusongelmia jolloin se oikea ruoka on vain löydettävä kokeilemalla ja usein lääkärit (sattuneista syistä) suosittelevat aina vain omia tuotteitaan.

Raakaruokinta oli todella haastavaa aloittaa näillä, sillä niistä huomasi selvästi, että raksukoukkuun oltiin jääty. Kissat pitelivät toisinaan yli vuorokauden paastoja, jos raksuja ei tullut nenän eteen. Moni kokeneempi suositteli, että ei anna periksi ja, että antaisi raksuja vain sen muutaman kappaleen ettei ihan vuorokautta paastottaisi, se ei ole hyväksi kissan terveydelle. Näin tehtiin ja se meni äkkiä siihen, että nämä kissat jäivät odottamaan sitä vuorokauden ainoaa miniannostaan raakatarjoilun ohella. Koin, että noin ei voi jatkua ja kylmästi jätin raksut pois ja tarjosin raakaa kunnes alkoivat syömään. Misty ja Pärde olivat suht helppoja maanitella mukaan ja alkoivatkin seuraavana päivänä syömään siitä, kun raksut jäi kylmästi pois eikä niitä koskaan enään tullut. Mörkö oli haastavampi, se oli melkein toista vuorokautta syömättä, kunnes lopulta luovutti taiston. Otin tietoisen riskin terveyden kanssa, mutta en voinut katsoa sitä, että ne päivästä toiseen kituuttivat itsensä mininappula-annoksella, sitä jatkui oikeasti monta päivää. Ne oli hirveitä aikoja.

Raakaruokaa ollaan syöty nyt about 2-vuotta ja nappuloihin ei olla kertaakaan koskettu. Märkämuonaa saavat joskus harvoin, mutta nappuloita eivät yhtään. Vielä toisinaan nämä katit päättävät etteivät tämä tarjottava ruoka satu maistumaan, mutta nykyään, kun huomaavat, että muuta ei tule, niin syövät viimeistään illalla, mutta samanlaista kranttuilua ei enään ole mitä aluksi oli, onneksi.

Joillekin kissoille on todella helppoa kuulemma aloittaa raakaruokailu, joillekin hyvin vaikeaa kuten meillä, mutta omistajan sinnikkyydellä ollaan saatu kissat lopulta syömään.

Mitä hyötyjä sitten on raakaruokinnan kautta ilmennyt? Noh, aloitetaan vaikka noista lievemmistä tapauksista, eli Pärdestä ja Mistystä. Pärdellä lakkasi ahterin raahaaminen lattiaan, kuin seinään. En tiedä oliko anaalirauhasissa jotain ongelmaa, vai oliko silläkin uloste sen verta löydää, että sotki kissan takapuolta jonka johdosta se koki, että on pakko hinkuttaa pylly puhtaaksi? Joka tapauksessa, Pärtsi ei ole enään pyllyänsä raahannut raakaruokinnan aloitettua. Mistyllä taas loppui silmien rähmiminen. Möröllä näkyi se suurin vaikutus, nimittäin sillä vatsa pelittää! Kaikilla kissoilla ulosteen koko pieneni huomattavasti, ne selvästi hyödyntävät ruokansa paremmin. Myöskään kenenkään tuotos ei haise!!! Ennen sitä aina tuli hirveät leijat taloon, jos kissat kävi kakalla, enään ei tule mitään hajuja, ei edes Möröllä! Myöskin Mörön tuotokset ovat kiinteytyneet, ei enään löysiä läjiä hiekkalootassa, YUSH!

Raakaruokinta toimii siis täten meidän kissoilla. Olisihan se nappularuokinta sata kertaa helpompaa, mutta näillä mennään. Pääasia, että jokaisella vatsa pelittää! ;)

Mitä lihoja kissamme syövät? Sain eräästä raakaruokintaan perehtyneestä blogista idean tehdä vitamiinilihapullia joita tarjoan näille yleensä aamupalaksi, jos olen vain muistanut ne ottaa sulamaan (ne annetaan sitten myöhemmin, jos unohdus käynyt, ilman eivät jää). Vitamiinipullissa on tosiaan ideana saada hyvä osa päivän tarvittavista vitamiineista, saman kaltaisia pulleroita mitä koirilleki löytyy pakkasosastolta, nämä pullat tosin teen ite. Iltaruuaksi ja yöpalaksi (meillä saavat kissat 3-kertaa vuorokaudessa ruuan) saavat sitten jotain lihaa mitä nyt ikinä olen sattunut ostamaan, niihin en enään laita lisiä. Tämä systeemi toimii meillä parhainten, sillä nämä kissat vihaavat vitamiinilisiä ja ruuat jäävät kuppiin, jos haistavat ruuan pinnalla lilluvan vitamiiniseoksen.
Vitamiinipullat valmistan normi jauhelihasta (saatavuuden mukaan joko possua, kanaa, nautaa) sekä luisesta jauhelihasta, sillä nämä ovat huonoja syömään myöskin luisia ruhonosia. Jauhelihan joukkoon heitän myöskin broilerin maksaa jauhettuna ja lopuksi vitamiinilisät joita ovat biotiini forte-rakeet (sinkki), BE-vitamiiniliuos, merilevä (jodi) ja turskanmaksaöljy (ADE-vitamiinit, ja omega 3-rasvahapot). Luisesta jauhelihasta tulee kalsiumia. Tämä systeemi toimii meillä paremmin, kuin loistavasti, sillä jauhelihojen sekaan vitamiinit piiloutuvat hyvin ja kissat syövät pullansa hyvällä ruokahalulla. Ei tarvitse huolehtia muista vitamiineista enään loppupäivänä.

Vitamiinipullien lisäksi loppupäivästä tarjoan mm: Karjalanpaistilihoja, possun-naudan-broiskusuikaleita, broiskun rintafileetä, porsaan sydäntä, sian-naudan-broiskujauhelihoja, kalkkunan rintaleikkeitä, broiskun kivipiiraa ja sydäntä yms. Mitä nyt kaupasta löytyy ja paljon hyödynnän tarjoustuotteita. Kalasta nämä eivät tykkää. Lohta joskus saattavat maistaa, mutta pääasiallisesti eivät ruokana suostu syömään. Siksi laitan vitamiinipulliin turskanmaksaöljyä takaamaan kalaöljyn sekä vitamiinien saannin. Vielä jossain vaiheessa pitäisi saada kokeiltua noille jotain pureskeltavaa. Vastikään tutustuin facebookin raakaruokintaryhmään ja sitä kautta sainkin idean rustoista. Näillä on alkanut kertymään hammaskiveä, joten jotain hampaidenhoitokaluamispopsittavaa pitäisi keksiä. Ajattelin rustoja, ne ovat pehmeämpiä, kuin luut (joita eivät kauheasti edes pureskele, aina nyrhivät lihat niiden ympäriltä ja jättävät luut kuppiin), mutta olisi silti vastusta, että joutuu hampaat tekemään työtä. Noiden rustojen saaminen on vain tullut melko työlääksi, sillä missään kaupunkimme elänkaupoissa ei niitä myydä eikä vielä ole seuraavastakaan kaupungista löytynyt. Löysin sivuston nimeltä Vauhtiraksu, joiden rekka kiertää pitkin suomea ja tuo ihmisille raakaruokaa rekalla. Ajattelin liittyä kaverini kanssa kimppatilaukseen ja tilata noille pikkupussin rustoja maistiaisiksi. Toivottavasti tykkäävät. Postaan siitä sitten, kun joskus saan vaan ne rustot käsiini. :D

Jotkut on ihmetellyt tuolla facebookin ihmeellisessä maailmassa miksi minä "hifistelen" näiden kissojen ruokinnan suhteen, miksi en syötä nappuloita. Kumpa voisinkin..
Tai voisinhan minä, jos jaksaisin niitä inhottavia hajuja, vauhtiraitoja matoilla ja löysiä, lapioon kiinni tarttuvia kuolemalle haisevia jätöksiä (suurempi hiekan kuluvuus myöskin), niin joo, sitten menisinkin siitä mistä aita on matalin. Haluan kummiskin, että näillä on kaikki hyvin, ja kyllähän nämä nyt paremmin voivatkin, näkeehän sen! Kaikille ei vain raksut kerta kaikkiaan sovi, se on karu fakta. Jotkut joutuvat jopa lopettamaan kissansa taikka koiransa sen takia, kun on niin pahoja allergioita ja vatsavaivoja ettei edes raakaruoka auta. Onneksi meillä ei siihen tilanteeseen tarvittu mennä. Raakaruokinta toimii meillä ja mikäs sen parempi, kuin hyvä ruoka - toimiva vatsa! :)

Tästä postauksesta tulikin sen verta pitkä, että kaniemme ruokintaa esittelen seuraavassa osassa. ^^'



Pärtsin ja Mästin ilmeet syötyään ja Mörkö vielä nauttimassa ateriastaan, sian sydämestä.

Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit