Mitä meidän kanit syö?

Eilen tuli sen verta pitkä postaus kissojemme ruokinnasta, joten päätin tehdä kaniemme ruokinnasta sitten oman postauksensa. En malttanut pitää näppejäni erossa näppäimistöstä, sormet sauhusivat kirjoittamaan, joten nyt tulee sitten toisena päivänä peräkkäin postausta. :)

Elikkäs, aloitetaan vaikka siitä, että millaisella rytmillä täällä syödään. Tyylejä on yhtä monta, kuin on ruokkijaa: jotkut ruokkii kaksi kertaa (tai enemmän) vuorokaudessa ja jotkut sitten kerran, meillä toteutetaan tuota jälkimmäistä. Se on itselleni kaikista helpoin toteuttaa, sillä kanit pitävät rytmeistä ja meillä on se rytmi, että iltapala (tai pikemminkin yöpala) annetaan ennen, kuin me mennään nukkumaan ja, koska itse olen vuorotyöläinen (teen kummiskin pääasiassa iltaa), niin tuo ruokailu on luonnollisesti helpoin järjestellä työpäivän/illan jälkeen. Kanit ovat siihen oppineet eivätkä alakkaan kerjäämään ruokaa ennen puolta yötä (paitsi ikuisesti ahne Cas, joka aloittelee siinä 21-jälkeen :D). Tämä on myöskin siitä hyvä, että meillä kanit rauhoittuvat saatuaan ruokansa mikä toki helpottaa kotiväen nukahtamista kanien hiljennyttyä vaikkei ne nyt mitään älytöntä mekkalaa pidäkkään, enemmän noi kissat. :D

Ennen, kun minulla oli vähemmän kaneja: Vili (katso muistoissa albumi) ja Castiel, niin tuli ruokittua 2-kertaa vuorokaudessa, mutta Castiel aika pian oppetti siihen kuinka fiksuja ja samalla ahneita olentoja noi pikkurexit ovat. Castiel todella nopeasti tajusi rytmin ja se lopetti heinänsyönnin ja jäi odottamaan aina seuraavaa ateriaansa, kun tiesi saavansa 2-kertaa vuorokaudessa muutakin, kuin heinää. Halusin taata kaneille Mahdollisimman suuren heinänkulutuksen, joten muutin rytmin niin, että tulee vain iltapala, loppu vuorokausi mennään vapaalla heinätarjonnalla. Tämä on toiminut nyt kaikilla kaneilla mitä on Cassin jälkeen tullut, niin loistavasti, jopa Cassille. Heinää kuluu päivän mittaa kaikilla ja lisätä saapi mikä on hyvä! Eli kerran päivässä meillä heinän ohella muuta. :)

Tästä päästäänkin siihen, että mitä nämä sitten saavat sen heinän lisäksi. Hyvän heinän lisäksi täällä tarjotaan pääasiassa pellettejä, joskus satunnaisesti tuoreita, jos muistan ostaa taikka spottaan jonkun kivan tarjouksen. Heinä meillä tulee työkaverini ponitallilta taikka erään toisen tuttavani kautta joka tiloilta hakee itselleenkin paalit, tuoreet vihannekset marketista (kesällä sit kerään luonnosta ja haetaan torilta naatteja) ja pellettiä tilaan Briteistä. Tuoreissa kanieni lemppareita ovat yrtit, parsakaali, salaatit, porkkana/naatit sekä ulkotuoreet. Täällä meillä opetetaan jo ihan pienestä pitäen erilaisiin tuoreisiin, ei ole yhdelläkään kanilla herkkä vatsa. :)





Pellettinä meillä syödään Burgess exceliä. Se on erittäin suosittu ruoka maailmalla mistä on tehty erilaisia variaatioita eri tarpeisiin. Suomessa siltä löytyy harmittavasti aika korkea hinta ja saatavuus on muuttunut haastavaksi, siksi tilaan itse Briteistä useamman säkin kerralla. Paikka mistä tilaan on Vet Uk. 
Meillä syötetään kahta laatua Burgessia. Toinen laaduista on Adult mintun makuisena ja toinen on Junior & dwarf versio. Tuota adulttia meillä ovat saaneet aikuiset sisäkanit ja tuota junnuruokaa saavat sitten emot, kasvavat ja näin talvella ulkona asuvat, kun on hieman tuhdimpaa sapuskaa. Olen kokeillut useita eri pellettimerkkejä ja tämä on kyllä päihittänyt kaikki mennen tullen. Meidän kanit RAKASTAVAT tätä. Melkein voin jo nähdä niillä kuolan valuvan iltapalan aikaan, niin kovasti näitä odotellaan. Joskus on tullut sekoitettua näiden joukkoon muitakin pellettimerkkejä mitä esim näyttelyistä voitettu ja aina nämä valitaan sieltä kupista ensimmäisenä. :) Tuossa ylhäällä olevissa kuvissa junnusäkki vasemmalla ja adultti oikealla. Myöskin pellettien vertauskuvissa junnupelletti on aina vasemmalla. Se on aavistuksen pienempää ja tummempaa, kuin adult.

Ennen Burgessia meillä syötettiin moooonta vuotta Genesistä, mutta parin viime vuoden aikana senkin saatavuus on laskenut, toimittajilla oli jatkuvasti toimitusvaikeuksia ja jouduin välillä ostaa hätävara korvaavia pellettejä, kun oli kaupoista loppunut ja toimittajilla vaikeuksia saada maahan lisää. Päätin suosiolla vaihtaa kokonaan merkkiä, jolloin aloin lueskelemaan ja keskustelemaan ihmisten (eritoten kasvattajien) kanssa mitä kannattaa syöttää. Siihen aikaan (parisen vuotta sitten) valikoitui sitten tähän taloon Burgess excell. Silloin sitä oli Mustista ja mirristäkin helppo saada, jos kävi niin ettei toimitus ehtinyt ajoissa perille. Nykyään alkaa olee vaikeaa saada tätä M&M, en sit tiedä saisiko muualta, mutta itse pyrin hyvissä ajoin tilaamaan jo uusia säkkejä, kun avataan vikat säkit. Vet Uk on palvellut minua hyvin reilu vuoden verta ja tilaan sieltä jatkossakin niin kauan, kuin vain suomeen toimittavat. :)

Tuossa viime syksynä tuli voitettua Jyväskylän pet-näyttelystä iso säkki Rodo rabbit breeder kaninruokaa. Se on kotimainen tuote ja kehuttua perus sapuskaa. Vasta tässä hiljattain aloin muistaa säkin olemassaolon ja päätin avata ja koklata mitä kanit tykkäsivät. Ulkokaneille en sitä viittinyt tarjota, on kuulemma liian kevyttä, joten sisäkanit pääsivät testaamaan sitä. Ikuisesti ahneelle Cassille on ihan se ja sama mitä nenän eteen tulee kunhan sen voi syödä, joten tämä(KIN) upposi sille, kuin nyrkki silmään. Bellakin tykkäsi, mutta meidän valkoiset pojat eivät tästä perustaneet. Useamman päivän yritin mennä sillä, että en antanut muuta, kuin heinää ja tätä pellettiä, ei uponnut. Luovutin sitten, kun tuli 5-päivää täyteen ja pelletit ne vain seisoivat kupissa, tämä ei kertakaikkiaan maistu niille. Heti, kun annoin taas Burgessia, niin se ahmittiin täyttä päätä. Saavat sitten Bella ja Castiel tyhjentää kaksistaan tuon säkin. Itse en kyllä tule tuota jatkossa ostamaan, kun näemmä maistuvuus on vaihtelevaa, mutta lahjoituspalkinnot nyt tulee usein syötettyä tavalla tai toisella, kyllä joku aina syö, viimeistään Cas. ^^' 


Rodo Rabbitin pellettisäkki sekä pellettejä.

Siinäpä oli tämänkertainen ruokapostaus. Aika paljon pelleteistä tuli turistua, kun meillä ne tuoreet ei ole niin suuressa osassa ja heinä, noh, siitä nyt ei niin kamalasti keksi enään kertomista, kuin se mistä se meille tulee. ^^'  Toivottavasti silti tykkäsitte! Kertokaa toki ihmeessä mitä teillä syödään? :)






Kommentit

  1. Hei meillä kans syödään tota exceliä!
    En tiennytkään että sitä voi saada isommissakin säkeissä, ei oo ollu nyt semipienen kanimäärän kanssa tarvetta. Järjestätkö kimppatilauksia ja paljon toi iso säkki maksaa tuota adulttia?

    http://bouncingbunniesi.blogspot.com/

    VastaaPoista
  2. En ole järkännyt kimppatilauksia, mutta en pois sulje etteikö sellaisenkin voisi järjestää. Säkkien nouto on toki sitten niille ostajille oma lukunsa, kun en niitä pitkään halua säilyttää ja postittamisessa ei olisi järkeä. Siellä vet uk:ssa tommoinen iso säkki maksaa pyöreesti 15 puntaa eli about 18€

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit