Karanteeni

Päätinpä kirjottaa pienen topicin aiheesta, kun se tuntuu olevan yllättävän monelle vieras aihe lemmikki, varsinkin kanipiireissä. Elikkäs, moni tuttuni ihmettelee sitä miksi Frosty asustelee meitin huoneessa pois muiden kanien seurasta. Syy on yksinkertaisesti se, että Frosty on karanteenissa. Tämä ei tietenkään meinaa sellaista Rec-elokuvan meininkiä, et ois kämppä kelmutettu ja kuljettais suojapuvut päällä, ei ei ei. :D Näin kanien kohdalla kyse on pikkasen yksinkertaisemmasta toimenpiteestä, kani pidetään vain eri huoneessa eristyksissä muista eläimistä. Meillä pelaan varman päälle ja pien tota herraa kuukauden verta karanteenissa. Siinä ajassa mahdolliset sairaudet ovat iskeneet, jos ovat iskeäkseen. Jotkut pitävät vain sen parisen viikkoa, mut omasta mielestä koen sen ehkä liian lyhyeksi ajaksi, tossa ajassa kani ei välttämättä ole edes vielä kunnolla kotiutunut, jos on kovin stressiherkkä tai muuten ujosta tapauksesta kyse ja pelkkä stressi, kun voi laukaista sen tappavan taudin nimeltä Pastereulla. Siitä en jaksa lähtee tässä sepustaa sen enempää, mut joka tapauksessa, tääl pelataan varman päälle. Hyvä olisi myös muuten pestä niitä käsiä, jos uuteen tulokkaaseen kosketellaan ja vielä päätät lähteä kekkuloimaan perheen muiden elikoiden pariin, meillä noin yleisesti Frosty käsiteltiin viimeisenä, ni on pienempi riski muiden sairastua, toki niitä käsiä ekoil viikoil muutenkin pestiin kaiken varalta.

Karanteeni on aina hyvä tehdä kaneille jotka tulevat ulkomailta. Frostyhan tuli siis Ruotsista. Ulkomailla on eri bakteerikantasa mikä on yksi syy karanteenille. Toinen syy on se, että matkustaminen ja ympäristön vaihdos ovat kaikki isoja asioita kanille jotka voivat laukaista stressin. Kanin pitää saada rauhassa kotiutua ja sen PITÄÄ olla eristyksissä tovin ettei se tartuta perheen mahdollisia muita lemmikkejä esim toisia kaneja taikka marsuja.

Meidän tapauksessa pidempi kotiutuminen on Frostylle hyväksi, koska herra on hyvin ujo ja vaatii selvästi pidemmän ajan kotiutumiselle, jos vertaa vaikka Cassiin joka oli heti ekana päivänä häkin suulla morjenstamassa ja iloloikkia vetelemässä. Tässä kohtaa Frosty viel juoksi karkuun paniikissa eikä ees antanu juuri koskea. Herranen astustelee meillä nyt kolmatta viikkoa ja nyt vasta se uskaltaa toisinaan tulla luukulle kattomaan mitä emäntä kekkuloi siinä, mut ei uskalla omin avuin ulos tulla. Ensi viikon lopulla sen saa sitten tuoda olkkariin muiden seuraan ja alkaa totuttelu kodin muihin elikoihin ja ääniin.

Eli muut kaninomistajat jotka havittelette kania ulkomailta: muistakaa rajata se oma huoneensa uudelle tulokkaalle, että toinen saa rauhassa kotiutua ja perheen muut eläimet ei sairastu, JOS sillä onkin joku pöpö eksynyt matkalla mukaan. Näissä asioissa ei kannata lähteä leikkimään tulella, koska pahimmas tapaukses saattaa kaikki talon eläimet kuolla, jos ne saisivat jonkun taudin. Se kuukausi menee nopeasti! ^^

Ujo piimäni. :D Herra on ihan hyvin alkanut jo kotiutumaan vaikka kovin toki vielä ujostelee. Kyllä se siitä. Pieniä onnistumisen hetkiä koetaan jo siitä, et se tulee luukulle toisinaan moikkaamaan pakoon luikkimisen sijaan. :) Vessalaatikon opettelua harjoitellaan joka on alkanut ihan mallikkaasti, välillä tulee hutipissejä, mut ne kerätään veskiin johon se muistaakin taas välillä käydä hätänsä tekemässä. Matosta poju ei tykänny, joten toistaiseksi en sitä sille laita, vaan saa mennä puruilla. Se matto oli nääs isompi pelon aihe, kuin itse veski jota sitäki toki hetken peljättiin, mut ei niin kamalasti, kuin itse mattoa. :D Ensimmäinen näyttelypäiväkin on jo katsottu tälle otukselle valmiiksi. Nimittäin Jyväskylän GG-näyttely ensi kuussa, kovat on paineet heti suomeen tultua. :D Näyttelykutsuja odotellessa. ;)

Kommentit

Suositut tekstit