Karanteenin tärkeys

Tämä viikko on ollut varsin harmillinen. Meille muutti tiistaina kaunis isabellan värinen naaras pienirex. Hän oli maaliskuussa täyttänyt vuoden. Kävin hakemassa hänet Liedosta asti, eli 2h per suuntansa ajoa. Kani oli terveen oloinen, kun hänet hain, mutta kotiin päästyämme kaikki kääntyi. Neiti alkoi samoiten pärskimään, kun päästiin kotiovesta sisään. Ajattelin aluksi, että ehkäpä heinänkorsi taikka kuivikkeet kutittivat nenää enkä heti huolestunut. Parin päivän sisään sen olotila paheni ja se alkoi nenästä erittämään reippaasti valkoista paksua räkää, sitä pärskyi pitkin häkkiä. Neidillä alkoi myöskin henki rohista. Aloin epäilemään pasteurellaa.

Neiti kerkesi meillä olemaan 3-yötä, kunnes tänä aamuna perjantaina kuskasin hänet eläinlääkäriin. Lääkärikin vahvisti epäilyni, että pasteurellasta oli kyse. Kani saatettiin ikiuneen, sillä en voinut ottaa riskiä, että se tarttuu muihin kaneihin, varsinkaan poikasiin, sillä pasteurella on kummiskin erittäin helposti tarttuva.

Tässä tuli todistettua kuinka tärkeää karanteenaus on aina jokaisen kanin kohdalla. Meillä karanteenataan kaikki uudet kanit. Jos olisin tuon kanin laittanut suoraan oikopäätä muiden tykö, niin todennäköisesti se olisi tartuttanut muut kanit ja nekin olisi pitänyt lopettaa. Onneksi pidin erillään vaikka sen kasvattaja oli sitä mieltä, että astuta vaan, kun kotia pääset kerta kiimassa oli...juu ei!

Moni ajattelee, että "ei meillä koskaan mitään ole käynyt", niin joku kaunis kerta voikin käydä toisin. Ei minullekaan ennen ole näin käynyt, mutta nytpäs kävi. Joillekin kaneille se muuttostressi on vain yksinkertaisesti liikaa, kuten tässä tapauksessa meille kävi. Olen todella harmissani, sillä haaveet isabellan värisestä kanista mureni samoiten, tykkään siitä väristä todella paljon. Myöskin rahaa meni kankkulan kaivoon, kun ensiksi ostat kanin ja sit viet sen parin päivän päästä lopetettavaksi...

Muistakaa karanteenata jokainen uusi kani joka taloonne tulee! Niin kiire ei voi olla tutustuttaa etteikö muutamaa viikkoa malttaisi tätä pientä varotoimenpidettä tehdä!


Kommentit

Suositut tekstit